Abonamente

Ofertă pe anul 2021: 100 lei
(6 numere - 4 apariții)

Tel. 0768198178 distributie@arhitectura-1906.ro

Comandă online →

ARHITECTURA > Nr. 3/2020 (687) > Dosar tematic UAUIM

Conceptul de „Școală nouă”

Emil Barbu POPESCU

Este dificil să mă întorc la vremurile de demult, dar vreau să se cunoască evoluția de după '90 a Școlii și perioada în care am fost la conducerea ei.

A fost o perioadă cu destul de multă derută, în perioada anilor '90-'91. Toată lumea voia „multe” școli de arhitectură. Încercaseră câțiva dintre colegii noștri să fie fondatori ai unor școli private de arhitectură: Universitatea Tehnică, Universitatea Ecologică aveau secții de arhitectură; Spiru Haret a continuat mai mult. S-au format și în provincie. Eu, văzând această ofensivă a multor neinițiați față de domeniul arhitecturii ca pe o concurență la adresa ȘcoliiIon Mincu”, am conceput o formulă prin care Institutul „Ion Mincu”, care avea doar secție de arhitectură, să se transforme într-un centru de cultură și educație în arhitectură și urbanism, sub forma unei universități - „Universitatea de Arhitectură și Urbanism” - care să includă toate direcțiile de formare și de conținut ale profesiei noastre: Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Design de Interior, Facultatea de Urbanism fiecare din ele având mai multe secții diferite. Astfel, am căutat să consolidez conceptul de educație în domeniul arhitecturii, care nu putea să fie decât la „Ion Mincu”, date fiind vechimea, experiența, calitatea și rezistența în timp ale acestei școli. Astfel, am format Facultatea de Arhitectură cu secția de Arhitectură și cea de Restaurare de Arhitectură, Facultatea de Arhitectură de Interior cu secția de Design de Obiect și ciclul de formare de Decorațiuni Interioare și Mobilier și Facultatea de Urbanism cu secția de Peisagistică. Facultatea de Urbanism se formase cu ceva timp înainte.

Am căutat să finalizăm acest concept de școală nouă, care să cuprindă direcțiile principale ale specialistului în arhitectură. Vedeam posibilă această departajare între arhitectura de obiect, arhitectura de interior și decorațiunea interioară. Lucrurile au evoluat, am avut reușite, au fost recunoscute cele două noi facultăți, cele două profesii - urbanist și arhitect de interior - au fost recunoscute prin lege. Ulterior s-au format „Registrul Urbaniștilor” - care coordonează activitatea urbaniștilor și care este în strânsă legătură cu Facultatea de Urbanism - și „Asociația arhitecților de interior” - organismul care coordonează acest domeniu și este în strânsă legătură cu Facultatea de Arhitectură de Interior.

Extras din articolul publicat în revista ARHITECTURA nr. 3/2020 (687), pag. 70

Abonamente

Ofertă pe anul 2021: 100 lei (6 numere - 4 apariții)

Tel. 0768198178 / distributie@arhitectura-1906.ro / Comandă online →